In primul rand pentru ca putem si ne place. Dar avem si clasica poveste pret/performanta: un brand costa enorm in comparatie cu un surogat, iar uneori diferenta de performanta nu justifica investitia in zona entry/mid-level. Acest lucru poate fi verificat prin benchmark-uri disponibile pe internet si evaluarea costului pe punct de performanta. Din propria noastra experienta va putem confirma ca de obicei platesti in plus doar brand-ul si "privilegiul" de a folosi componente de neinlocuit cu ce gasim uzual in comert. In al doilea rand avem chestiunea stabilitatii: aceleasi componente specializate se comporta la fel, ca toleranta hardware la erori si corectare a acestora, suplimentar insa oricine stie ca stabilitatea este data in primul rand de calitatea software-ului si deci o aplicatie plina de bug-uri va da crash pe orice sistem.
Ce sa mai vorbim de un administrator nepriceput? Si din nou diferenta de pret este nejustificata pentru noi. Avand cunostintele necesare asamblarii unui sistem am decis ca mai bine le facem noi, din componente puternice alese pe spranceana, cu toate redundantele necesare si scalabilitatea la loc de cinste. Ne si place sa lucram noi la ele si nu un tert. O atentie deosebita acordam informatiilor stocate si vitezei cu care sunt ele accesate - aici nu vom folosi niciodata HDD-uri mai lente de 10.000rpm si strict clasa enterprise. O ultima idee: este clar ca reteta celor de la Google si a multor alte companii sau institutii functioneaza excelent - mai multe echipamente cu cost redus, ofera redundanta si o performanta mai mare, mai ieftina, mai scalabila si mai usor de gestionat in caz de defecte, decat un supercomputer.
Cam ce construim uzual? Cate un server secundar, un storage, un mic router/gateway, ce avem nevoie. Sau chiar hot-spare pentru ce avem deja.