Avand propriul domeniu puteti de acum folosi si adrese de email pe acesta, de forma Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. , precum si acces prin SFTP pentru a va putea urca, sterge sau modifica fisierele pe server. Intotdeauna veti primi strict de la noi datele de autentificare, pe care va rugam sa nu le mai comunicati nimanui intrucat va compromiteti propriul cont de hosting, website, adresele de e-mail etc. In principiu orice solicitare de acces ca sa ajunga catre serverele noastre trebuie sa fie de forma: pentru web - www.domeniul-meu.ro; pentru e-mail - mail.domeniul-meu.ro; pentru SFTP - ftp.domeniul-meu.ro.
Asa se numesc practic server-ele virtuale pe care le cream pentru voi. Pentru a gestiona contul de gazduire accesati panoul de control Virtualmin la adresa https://www.domeniul-meu.ro:10001. Legat de email puteti accesa e-mailurile atat on-line (folosim standard Usermin, accesibil la https://www.domeniul-meu.ro:20002, atentie insa fiind conexiune securizata, pe https, acceptati certificatul nostru si adaugati exceptia permanent in browser) cat si cu clienti de e-mail, oferind suport POP3/IMAP, unde va recomandam Thunderbird si acest tutorial de setare. Cel mai bine este ca intotdeauna sa folositi conexiunile securizate TLS pentru a accesa contul de email. In ceea ce priveste accesul SFTP preferatul nostru este clientul Filezilla. Ah, toate mail-urile sunt scanate antivirus cu ClamAV si verficate impotriva SPAM-ului cu Spamassassin, fiind confruntate si cu baze de date negre publice bine intretinute (blacklists sau RBLs).
Protocoale si porturi:
POP3 - protocol folosti pentru descarcarea email-urilor cu clienti de email pe calculatorul personal. Avantaje: veti avea emailurile complet descarcate, accesibile offline si cu aceasta ocazie scadeti spatiul folosit pe server prin stergerea lor ulterioara (nu este obligatorie). Si este foarte rapid. Un dezavantaj ar aparea la accesul din mai multe locatii/cu mai multe dispozitive, un email odata descarcat, nu va mai fi downloadat si pe un alt client de email. Personal noi optam pentru POP3 in detrimentul IMAP. Porturi: 110 si 995 (securizat).
IMAP - este un protocol de descarcare haideti sa-i spunem "live" cu clienti de email, email-urile fiind descarcate doar la accesarea lor, avantajul fiind ca puteti folosi oricate dispozitive pentru a vedea si descarca aceleasi mesaje acestea sincronizandu-se cu server-ul. Dezavantaje pot aparea insa legate de performanta si la consultarea email-urilor cand nu aveti conexiune de internet: un email mai vechi dar nedeschis inca, nu va putea fi accesat. Plus ca va trebui sa pastrati toate email-urile pe server, la un volum mare aceeasta fiind o problema pentru ca veti atinge repede limitele. Porturi: 143 si 993 (securizat).
SMTP - este protocolul prin care se trimit email-urile, folosit impreuna cu oricare dintre cele doua de mai sus pentru primire. Porturi: 25 si 587 (securizat).
SFTP - acest protocol SSH este destinat transferului de fisiere catre si de pe server si este cel mai des folosit pentru urcarea site-urilor sau actualizarea fisierelor acestora. Este excelent insa si pentru backup sau stocarea din oricare alt motiv pe server a unor date. Este foarte sigur si rapid, fiind in opinia noastra cel mai potrivit protocol pentru asa ceva. Daca folositi servicii web externe pentru transferarea de fisiere mari/multe, va rugam opriti-va; folositi SFTP-ul pe domeniul propriu. Port: 2222.